Skąd się biorą nieproszeni goście

niach, magazynach, wyjadając produkty żywnościowe. Długość do 3 cm. Ubarwienie czerwone do czarno-brązowego. Dobrze rozwinięta druga para skrzydeł. Skrócone pokrywy samców nie zakrywają odwłoka, u samic jedynie zalążki skrzydeł

Skąd się biorą nieproszeni goście

Podstawowe informacje o karaluchach

Karaluch, karaczan wschodni (Blatta orientalis, przestarzałe z tur. ? karakon) ? owad synantropijny (żyjący w siedliskach człowieka). Żyje w kuchniach, magazynach, wyjadając produkty żywnościowe.

Długość do 3 cm. Ubarwienie czerwone do czarno-brązowego. Dobrze rozwinięta druga para skrzydeł. Skrócone pokrywy samców nie zakrywają odwłoka, u samic jedynie zalążki skrzydeł. Długie czułki.

Samica składa 14-16 jaj w kokonie, ich rozwój w temp. pokojowej trwa ok. 279 dni. Wszystkożerne ? są jednymi z niewielu zwierząt zdolnymi do strawienia keratyny ? białka włosa (tak samo jak mole włosienniczki posiadają keratynazę ? dzięki której możliwe jest trawienie keratyny). Najchętniej gromadzą się w szparach i szczelinach oraz w miejscach wilgotnych. Mogą przenosić choroby.

Wykazują cechy stadne. Rozpoznają się wzajemnie dzięki specyficznemu wydzielanemu zapachowi. Podążają chaotycznie w miejsca, gdzie są już inne osobniki. Niektóre gatunki prowadzą nocny tryb życia.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Karaluch


Usuwanie insektów

Odkażanie (dezynfekcja) to nic innego jak niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych za pomocą środków fizycznych i chemicznych w celu wyeliminowania i zapobieganiu zakażeniom. Odkażanie dotyczy przede wszystkim środowiska zewnętrznego a jeżeli chodzi o ciało, jego zewnętrznej warstwy, jakim jest skóra. Odkażanie nie dotyczy wnętrza a tym bardziej jam ciała. Wyróżniamy odkażanie zapobiegawcze oraz ogniskowe. Odkażanie zapobiegające dotyczy tych elementów środowiska, jakie są narażone na zagrożenia zakażeniem. Odkażanie ogniskowe jest wykonywane, jako bieżące i końcowe. Odkażanie ogniskowe podejmowane jest w bieżącym miejscu, stykającym się bezpośrednio z zakażeniem. Odkażanie końcowe jest wykonywane w całym pomieszczeniu gdzie znajdowało się źródło zakażenia. Do odkażania środkami fizycznymi zaliczamy: działanie wysoka temperatura, bezpośrednie napromieniowanie promieniami słonecznymi, czyszczenie mechaniczne, wysuszanie. W odkażaniu wykorzystuje się także środki chemiczne. Używając środków chemicznych trzeba zachować szczególne środki ostrożności i stosować się do zaleceń producenta.


Publiczne hotele w dezynsekcji

Dezynsekcja w hotelach musi być przeprowadzana regularnie. Wydawałoby się że problem nie istnieje. Szczególnie patrząc przez pryzmat hoteli z lat siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych gdzie karaluchy i pluskwy były codziennością. Dziś wydaje się że to nie istnieje. Nie istnieje właśnie dzięki dezynsekcji. Na pojawiające się problemy reguluje się bardzo szybko. Nie dozwala się jak kiedyś na pojawianie się tabunów tych owadów. Byłaby to klęska biznesowa, więc jest to niezbędne. Dezynsekcja przeprowadzana regularnie pozwala zapobiegać problemowi dzięki temu możemy cieszyć się brakiem owadów na które człowiek z takim obrzydzeniem patrzył w latach siedemdziesiątych. Dezynsekcja a także dbanie o czystość powoduje że problemu nie ma. Co sprawia że możemy spać spokojnie i nie musimy się martwić że gdy zapalimy światło nagle karaluchy zaczną uciekać jak to było kiedyś w dawnych czasach. Dezynsekcja przeprowadzana regularnie jest konieczna nie tylko w hotelach ale także praktycznie wszystkich pomieszczeniach użyteczności publicznej.