Suplementacja z głową
Suplementacja to dla wielu początkujących kulturystów 'przyspieszacz'. Liczą na natychmiastowy efekt, często idąc za radą starszych doświadczeniem kolegów z siłowni. Niestety jednak zła suplementacja lub po prostu niskiej jakości suplementy mogą zrobić więcej szkody niż pożytku.
Zawsze należy kupować odżywki sprawdzonych firm, które są na rynku przynajmniej kilka lat. Świadczy to o jakości produktu i o tym, ze jest on bezpieczny dla naszego ciała. Zła suplementacja może doprowadzić do sporych problemów zdrowotnych, których nie będziemy w stanie odwrócić.
Dieta wysokobiałkowa na odchudzanie?
Jakiś czas temu bardzo modnym sposobem na odchudzanie była dieta Dukana - wysokobiałkowa, odrzucająca duże grupy produktów spożywczych. Nie można było na niej spożywać warzyw, węglowodanów i tłuszczy. W efekcie organizm tracił masę. Dieta z pozoru idealna, zwłaszcza dla miłośników mięsa. Ale czy aby na pewno? Spożywanie takich niezbilansowanych posiłków jest BARDZO niebezpieczne dla zdrowia, może się skończyć zakwaszeniem organizmu i doprowadzeniem nerek do ruiny. Dieta z większa zawartością białka jest polecana dla sportowców i dla rtych, którzy budują swoją masę mięśniową, jednak jest to żywienie zbilansowane, nie wykluczające innych składników odżywczych. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, to lepiej zrobić to z pomocą diety ułożonej przez specjalistę.
O białkach
Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.