Catering definicja
Catering, katering1 ? obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Albo codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Także do prywatnych mieszkań. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.
Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Catering
Brak higieny i złe jedzenie?
Mrożone czy odgrzewane jedzenie rodem z Kitchen Nighrmares to niestety brutalna prawda, również w Polskich lokalach. Właściciele restauracji często umywają ręce, a jakość jedzenia mówi sama za siebie.
Niestety pod względami sanitarnymi też kolorowo nie jest, co można było zobaczyć w programie telewizyjnym, emitowanym w Polsce. Trzymanie nieugotowanego i surowego mięsa razem z gotowym, pleśń, grzyb i brud.
Oczywiście są to przypadki i nie należy przyjmować ich za regułę, ale warto zasięgnąć wiedzy i sprawdzić opinie lokalu zanim do niego pójdziemy.
Rozmaitość kulinarna w Polsce
Rozmaitość lokali pojawiających się na polskim rynku jest coraz większa, co cieszy, szczególnie ludzi lubiących spróbować trochę kuchni innej niż Polska. Restauracje greckie, włoskie czy azjatyckie są już chyba w każdym mieście.
Kiedyś jedynie największe miasta miały sushi bar'y, teraz sushi przyzwoitej jakości możemy dostać niemal wszędzie, również w centrach handlowych. Nasz kraj zaczyna otwierać się na wpływy kulinarne z różnych stron świata. W naszych domach coraz częściej gości kuchnia włoska lub śródziemnomorska. Nic tylko korzystać z życia i jeść ;)