Domowe sposoby walki z candida albicans
Z racji tego że grzyb rozwija się w naszych jelitach, oczywiście należy jeść świadomie i zdrowo, jednak istnieje parę rzeczy których candida w szczególności nie lubi.
Jeśli chodzi o pokarm, to przede wszystkim należy unikać zbyt dużej ilości cukrów prostych w posiłkach - organizm i tak nie trawi ich tak dużo. Pomocne w pozbyciu się grzyba jest też spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych (tych zdrowych), czosnek i mikstura wody z sokiem z cytryny. Ponadto, jeżeli jemy owoce (cukry proste) musimy dokładnie przeżuwać, żeby wszystko się strawiło zanim dojdzie do candidy. Jeśli chodzi o antybiotyki, to najlepiej jest ich unikać, ale jeżeli już musimy je przyjmować, to koniecznie wraz z probiotykami.
W zdrowym ciele zdro... nie ma grzyba. Trzeba uważać co się je, jeść tylko nieprzetworzone rzeczy, a wszystko będzie dobrze z Twoimi jelitami - i nie piszę tu tylko o grzybie.
Przyczyny grzybicy candida
Najprostszą odpowiedzią, jaką można podać, jest to że powoduje ją po prostu fakt że jest częścią naszej flory bakteryjnej. Jednak my nie o tym, a o momencie w którym rozrasta się ona do niebezpiecznych rozmiarów.
Wszystko się komplikuje, gdy grzyb rozrasta się i zaczyna panoszyć po naszych jelitach - jakie są powody? Przede wszystkim obniżona odporność, co akurat jest przyczyną wielu chorób. Do tego dochodzi zła dieta - jeśli jemy mało warzy i owoców a dużo cukrów, grzyb ma pole do popisu. Do przyczyn candidy zaliczamy również stres, cukrzycę czy chociażby klimatyzację - a dokładniej zbyt długie na nią wystawienie.
Tak więc to że mamy grzyba, jest faktem. Czy pozwolimy mu się rozpanoszyć, to już inna sprawa - warto więc zadbać o zdrową dietę i nie dać się stresowi - czyli po prostu, żyj zdrowo!
Candica albicans - opis encyklopedyczny
Co wikipedia piszę o "naszej" grzybicy? Oto krótka definicja:
Candida albicans (C.P. Robin) Berkhout ? gatunek grzybów zaliczany do rzędu drożdżaków (Saccharomycetes). Jest to grzyb bezotoczkowy, wywołujący zakażenia oportunistyczne u chorych z obniżoną odpornością. Stanowi on florę fizjologiczną przewodu pokarmowego u 40-80% populacji.
Obecność 34 antygenów (zbudowanego głównie z mannanu) pozwala na różnicowanie w obrębie gatunku. Ze względu na różnicę jednego antygenu wyodrębniono C. albicans typ A (który posiada składnik antygenowy o numerze 6) od typu B, który tego składnika nie posiada.
Według analizy rRNA małej podjednostki rybosomu (18S), C. albicans razem z innymi przedstawicielami rodzaju Candida (C. tropicalis, C. parapsilosis i C. viswanathii) tworzy silnie wyodrębnioną od innych patogennych grzybów grupę.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans