Nie tylko białka, ale i witaminy

zepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo. Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodowa

Nie tylko białka, ale i witaminy Minerały w treningu są tak samo ważne jak białka i zróżnicowana dieta. Dlatego warto poszukać .

Dlaczego witamina K jest ważna?

Niedobory witaminy K mogą powodować poważne problemy z krzepnięciem krwi oraz zaburzeniami pracy jelit, co może negatywnie odbić się na zdrowiu całego naszego organizmu. Co ciekawe o niedobór tej witaminy jest dość łatwo.

Nadmiar antybiotyków czy środków przeciwbólowych może powodować niedobór tej witaminy. Na nieszczęście konserwanty zawarte w przetworzonej żywności również wpływają na niski poziom witaminy K w naszym organizmie. Niedobór możemy uzupełniać suplementami oraz warzywami liściastymi, strączkowymi oraz pomidory.


Znaczenie witaminy K - Wikipedia

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:

-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie:

-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K


Definicja diety proteinowej

Dieta proteinowa ? dieta odchudzająca, której główną zasadą jest jest zwiększenie spożycia białek podczas jednoczesnego ograniczenia spożywania węglowodanów i tłuszczów.

Najsłynniejsza dieta proteinowa to tzw. dieta Dukana, znana też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) autorstwa byłego1 lekarza Pierre'a Dukana. Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Dieta ta jest krytykowana przez wielu dietetyków jako wyjątkowo szkodliwa m.in. dla nerek i wątroby2; kwestionowane są też kompetencje samego Dukana3.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta_proteinowa