Blog kulinarny
Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska...Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.
Nasze tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.
Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. ze zdjęciami
Podobny temat również
Wpis inspirowany jest również
- tekst jest OK
Jeśli mowa o to wspomnę też o innych źródłach.
Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska...Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.
Nasze tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.
Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. ze zdjęciami
Podobny temat również
Wpis inspirowany jest również
- tekst jest OK
Jeśli mowa o to wspomnę też o innych źródłach.