Kłopoty z układem pokarmowym- jakie badania, jaki lekarz?

diagnozie.Przygotowanie do kolonoskopiiWskazaniem do wykonania badania kolonoskopijnego jest głęboka anemia u kobiet, krwawienia z odbytu lub podejrzenie występowania guzków w jelitach. Przygotowanie do kolonoskopii polega na pozo

Kłopoty z układem pokarmowym- jakie badania, jaki lekarz? Zabiegi endoskopowe takie jak zwykle nie zaliczają się do przyjemności, jednak z pewnością są najlepszą drogą do szybkiego rozpoznania poważnych problemów z układem pokarmowym. O diagnozie.

Przygotowanie do kolonoskopii

Wskazaniem do wykonania badania kolonoskopijnego jest głęboka anemia u kobiet, krwawienia z odbytu lub podejrzenie występowania guzków w jelitach. Przygotowanie do kolonoskopii polega na pozostawaniu na czczo oraz unikaniu ciężkostrawnych potraw w przeddzień tego badania.

Z uwagi na to, że badanie kolonoskopijne jest jednym z poważniejszych badań nie wszyscy pacjenci mogą mieć takie badanie wykonywane w przychodniach. Lekarze boją się wykonywania kolonoskopii w przychodni u osób starszych oraz dzieci z uwagi na to, że mogą one bardzo emocjonalnie podejść do takiego badania. Wprawdzie przed wykonaniem kolonoskopii podawane jest znieczulenie, jednak niektóre osoby na tyle boją się tego badania, że chcą dostać jeszcze lek na uspokojenie.


Historia endoskopii w Wikipedii

Już w czasach starożytnych ówcześni lekarze starali się zaglądać do dostępnych wzrokowi ludzkiemu obszarów ciała. Należą do nich jama ustna i gardło, nos, ucho, pochwa i częściowo odbyt (w pismach Hipokratesa znajdują się opisy anoskopii ? oglądanie odbytu jak i operacji w tym rejonie wykonywanych pod kontrola anoskopów). Źródłem światła było światło słoneczne odbite od lustra. Współczesną pochodną owych technik jest lusterko czołowe laryngologa.

Pierwsze urządzenia celowo wykonane w celu endoskopii powstały w początkach XIX w. Filip Bozzini (1773-1809) we Frankfurcie wykorzystał światło lampy gazowej w celu oświetlenia badanych endoskopem narządów.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Endoskopia


Lekko i zdrowe- dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna- pod tym terminem kryją się w zasadzie głównie węglowodany, ponieważ dostarczają energii, są szybko trawione i poprawiają samopoczucie. Najczęściej zaleca się taką dietę przy problemach natury gastrycznej. Przy wszelkiej maści nudnościach, rozwolnieniach czy zatwardzeniach powinno się stosować dietę lekkostrawną.

Lekkostrawne produkty to np. kasze wszelkiej maści (poza gryczaną), kaszki (np. semolina), dobrym pomysłem są też kaszki instant dla dzieci- są bezpieczne i zawierają dodatkowe minerały, które mogą wspomóc rekonwalescencje.